POCUS-profiel: Dr. Jens Doeffert

November 29, 2018

Echogeleide regionale anesthesie wordt de afgelopen jaren steeds meer toegepast en is nu een belangrijke techniek voor pijnbestrijding.

Dr. Jens Döffert, als consultant-anesthesist werkzaam bij Kreisklinikum Calw in Duitsland, bespreekt de ontwikkelingen op het gebied van regionale anesthesie in zijn boek "Sonography in Anesthesia: Interventional Procedures in Adults and Children (2e editie)," dat hij schreef in samenwerking met zijn collega dr. Ralf Hillmann uit Stuttgart.

Dr. Döffert begon met het toepassen van echogeleide pijnbestrijding tijdens zijn beginjaren als senior arts bij een wervelkolomcentrum in Langensteinbach. In 2006 was hij samen met dr. Hillmann een van de eerste anesthesisten die in aanmerking kwam als docent voor de Duitse vereniging voor het gebruik van echografie in de geneeskunde (Deutsche Gesellschaft für Ultraschall in der Medizin - DEGUM).

Gedurende zijn loopbaan heeft Döffert zich op de regionale anesthesie gericht, eerst als hoofdarts bij een speciale orthopedische eenheid in Bad Wildbad en sinds juli 2016 op grotere schaal in Calw. Calw is een relatief klein plaatselijk algemeen ziekenhuis met minder dan 200 bedden, maar biedt toch een breed aanbod aan orthopedische zorg, waaronder specialistische wervelkolomchirurgie.

Döffert werkt nauw samen met Calws wervelkolomchirurgieteam, dat zich voornamelijk richt op de behandeling van orthopedische en traumapatiënten.

"Rugpijn is een veelvoorkomende klacht. De oorzaak hiervan kan een rug- of nekhernia of vernauwing van het wervelkanaal zijn, maar het kan ook aspecifieke pijn zijn. Echografie is vaak de minst onhandige en meest comfortabele manier om een patiënt te scannen. Bij röntgenfoto's moet je in een bepaalde positie op een harde tafel liggen, vaak in een koude kamer, wat nog ongemakkelijker en pijnlijker is als je last hebt van rugpijn.

Veel mensen vinden het ook eng om in een CT-scanner te moeten liggen. Met behulp van echografie kan ik patiënten scannen zonder dat ze uit bed hoeven te komen en kunnen ze in een comfortabele positie liggen, zolang ik maar toegang heb tot het te scannen gebied met de transducer."

 

"Ik kan sacro-iliacale gewrichten, zenuwwortels en facetgewrichten in de lumbale en cervicale delen van de wervelkolom injecteren en zelfs een blokkade van het ganglion stellatum uitvoeren. Ik kan ook klachten aan de musculus piriformis behandelen en indien nodig een perifere zenuwblokkade uitvoeren.

Echogeleide regionale anesthesie heeft zich de afgelopen 10 jaar sterk ontwikkeld, met name wat betreft de toename in het gebruik van echografie voor de begeleiding van minimaal invasieve pijnbestrijding, wat we nu ook in de tweede editie hebben opgenomen. We hebben een aantal nieuwe toegangswegen toegevoegd, waaronder de transversus abdominis plane-blokkade, en een aantal aanbevolen technieken gewijzigd, zoals voor de supraclaviculaire en interscalene benadering, waarbij we nu de plexus lateraal benaderen om verdoving van de middenrifszenuw te voorkomen.

Wat zo mooi is aan echografische begeleiding van zulke blokkades en andere vormen van pijnbestrijding, is dat het zo snel is. Je scant het doelgebied, ziet waar je moet zijn, markeert die locatie en de injectie zelf duurt maar een minuut of twee. Dit gaat zo snel omdat de structuren duidelijk te zien zijn, wat ook leidt tot meer succesvolle eerste pogingen. Dat is belangrijk voor zowel de patiënt als de anesthesist.

Meer informatie over echografie voor pijnbestrijding

St. Joseph’s Emergency Department heeft het programma ALTOSM (ALTernatives to Opioids) in january 2016 gelanceerd nadat ze beseften dat de verslavingsepidemie gevoed wordt door het voorschrijven van opiaten. In dit programma worden gerichte niet-opioïde medicijnen, triggerpoint-injecties, lachgas, echogeleide zenuwblokkades en zelfs meditatie toegepast om pijn te bestrijden bij patiënten met acute verwondingen zoals botbreuken en chronische klachten zoals migraine.

Share