Meer hoop door minder pijn en handicaps

August 15, 2019

Asha Vihar is een ontwikkelingshulpproject in de staat Jharkhand, Oost-India, waarbij gratis gezondheidszorg wordt verleend aan degenen die dit het meest nodig hebben. Anesthesisten dr. Lukas Fischer en dr. Peter Lembach werkten als vrijwilligers tijdens het jaarlijkse operatiekamp van Asha Vihar om kinderen met musculoskeletale afwijkingen te helpen. Dr. Fischer was sterk afhankelijk van het gebruik van point-of-care echografie (POCUS) voor het begeleiden van infusen en plaatselijke verdoving. Hierdoor werden levensveranderende interventies mogelijk.

Veel mensen in India met kinderen die mogelijk al jarenlang chirurgie nodig hadden, kunnen zich geen ziektekostenverzekering veroorloven of de kosten daarvan betalen. Deze gezinnen zijn afhankelijk van goede doelen zoals Johar Gesellschaft Deutschland, dat in de hele regio Jharkhand bekend staat om het gratis verlenen van medische diensten. De liefdadigheidsinstelling leidt het ontwikkelingsproject Asha Vihar, dat operatiekampen omvat.

Het operatiekamp richt zich voornamelijk op patiënten met misvormde voeten. In 2019 heeft het vrijwillige chirurgische team onder leiding van dr. Hans-Georg Zechel met succes 26 kinderen van zeven maanden tot 16 jaar oud behandeld. Dr. Zechel legt uit:

"De meest voorkomende vorm van misvorming was de klompvoet, maar ook misvormingen van de onderbenen, zoals ‘tibia vara’(ziekte van Blount), een groeistoornis van het scheenbeen, waardoor het onderbeen naar binnen buigt en op een O-been lijkt. We hebben ook twee kinderen behandeld met malunions van eerdere fracturen die moesten worden gecorrigeerd, en een kind met botvormveranderingen als gevolg van osteomyelitis."

Dr. Fischer wist dat hij lokale anesthesie in plaats van algehele anesthesie zou gebruiken en plaatste daarom het gebruik van echografie boven aan zijn prioriteitenlijst.

“Mijn ervaring is dat SonoSite-apparaten een heel helder beeld bieden. Het bedrijf was zo vriendelijk om me een SonoSite Edge II te lenen. Het is snel en eenvoudig te reinigen, en ook dat is een belangrijke overweging in een mogelijk besmettelijke omgeving. Na aankomst was ik nog dankbaarder omdat een algehele verdoving onmogelijk uit te voeren was, omdat veel kinderen last hadden van latente verkoudheid en omdat de ventilatie van het ziekenhuis niet betrouwbaar functioneerde. Mijn collega dr. Lembach en ik hadden alle tijd om de kinderen goed voor te bereiden op de operatie. Dankzij voldoende rectaal toegediende premedicatie tolereerden ze probleemloos het inbrengen van een intraveneuze canule en de ruggenprik en ademden ze tijdens de procedure spontaan door. Aangezien ruggenprikken bij kinderen niet erg lang duren, vulden we dit aan het einde van de operatie aan hetzij met caudale anesthesie voor bilaterale chirurgie, hetzij verdoving van de dij- of heupzenuw als het slechts om één been ging. We gebruikten echografie als hulpmiddel bij de anesthesie, en het was erg geruststellend om te zien dat de naald op de juiste plaats zat. Onze jongste patiënt woog slechts zeven kilo, dus de anatomische structuren waren zeer klein. Ook konden we zien dat het verdovingsmiddel zich rond de zenuwen verspreidde. POCUS liet ons consistent en duidelijk zien waar de zenuwen waren. Af en toe gebruikten we ook echografie als hulpmiddel bij het diagnosticeren van ernstige afwijkingen van de wervelkolom."

Dr. Fischer benadrukt de onmisbare rol van POCUS bij alle operaties die tijdens het kamp werden uitgevoerd:

“Ik heb echt het gevoel dat ik de missie niet zou hebben aanvaard als ik geen echograaf had kunnen meenemen. Het zou klinisch niet veilig zijn geweest om dit te doen omdat algehele anesthesie niet mogelijk was."

Hoewel FUJIFILM SonoSite, Inc. achter het streven naar betere gezondheidszorg in de gehele wereld staat, hechten we officieel geen goedkeuring aan de liefdadigheidsinstellingen en organisaties die op onze Global Health-pagina worden genoemd of waarnaar wordt verwezen.

Share