Point-of-care echografie: een waardevol hulpmiddel voor de nefrologie

November 15, 2019

Point-of-care ultrasound (POCUS)-systemen worden steeds vaker door klinisch personeel op nefrologie-afdelingen en nierdialyseklinieken gebruikt om sneller en beter zicht op en toegang tot het vaatstelsel van dialysepatiënten te krijgen. Dr. Jean-Yves Bosc, nefroloog en vasculair geneeskundige bij de privékliniek zonder winstoogmerk AIDER SANTÉ in het zuiden van Frankrijk, pleit al meer dan tien jaar lang voor het gebruik van echografie in meerdere toepassingen. Hij legt uit wat volgens hem de voordelen van deze technologie zijn, als onderdeel van het algehele zorgpakket voor nierpatiënten.

AIDER SANTÉ is gespecialiseerd in nefrologie en niervervangende therapie door dialyse en verzorgt professionele trainingen in de Franse regio Occitanië. We runnen 22 dialysecentra verspreid over de provincie Languedoc-Roussillon en bieden opleidings- en dialysediensten voor meer dan 1000 patiënten. Ik ben al sinds 1996 zeer geïnteresseerd in het gebruik van echografie als een hulpmiddel bij het onderzoeken en behandelen van nierziekte en pleit al meer dan 15 jaar voor een intensiever gebruik van POCUS in dialysecentra. In het begin was Sonosite het enige bedrijf dat echt draagbare instrumenten leverde. Alternatieve instrumenten waren veel groter en bovendien vaak computer-gestuurd: die waren dus niet ergonomisch of robuust genoeg in de dagelijkse praktijk. Ik heb daarom altijd de instrumenten van Sonosite gebruikt voor onderzoeken aan de bedzijde en pre-operatief onderzoek, vanwege hun draagbaarheid, stevigheid en omdat ze een goede beeldkwaliteit leveren.

Binnen onze stichting hebben we momenteel negen Sonosite-systemen in gebruik: acht M-Turbos en een Edge II. Daarnaast heb ik mijn eigen M-Turbo-systeem dat ik overal mee naartoe neem. POCUS heeft verschillende toepassingen op het gebied van de nefrologie, maar de belangrijkste daarvan is een veilige en effectieve toegang tot bloedvaten. Vasculaire toegang is meestal een uitdaging voor hemodialysepatiënten. Het is belangrijk om de staat van de dialysefistels regelmatig te controleren en, indien nodig, deze chirurgisch te repareren. Onze clinici voeren regelmatig echo-onderzoeken uit naar de fistels van patiënten en gebruiken daarvoor de Doppler-functie om de bloedstroom te controleren. Dankzij het compacte ontwerp van de Sonosite-systemen kunnen deze onderzoeken in het dialysecentrum zelf worden uitgevoerd, zonder de patiënt te hoeven verplaatsen.

De andere belangrijke toepassing van POCUS in onze klinieken is het uitvoeren van door echografie geleide puncties, wat van onschatbare waarde kan zijn in sommige moeilijke gevallen. Omdat de Sonosite-systemen zo gebruiksvriendelijk zijn, kan nieuw personeel gemakkelijk opgeleid worden om deze echo-geleide puncties uit te voeren. Verpleegkundigen zonder eerdere ervaring met echografie kunnen na één dag training al zelfstandig puncties nemen. Er hoeven maar een paar aanpassingen worden uitgevoerd om een goed beeld te krijgen en de systemen zijn klein genoeg om dichtbij de patiënt te worden geplaatst en een goede weergave op het scherm te krijgen. Alle systemen bieden een goede balans tussen draagbaarheid, stevigheid en beeldkwaliteit, waardoor we een betere zorg aan onze patiënten kunnen bieden. Dit geldt vooral in de kindergeneeskunde, waar we onderzoeken aan de bedzijde met behulp van echografie een stuk minder stressvol voor de kinderen kunnen maken.

We gebruiken echografie ook vaak tijdens de creatie van arterioveneuze fistels of andere vasculaire ingrepen om een goed beeld van het vatenstelsel te krijgen en het is een handig trainings- en educatief hulpmiddel voor zowel personeel als patiënten. Als we bijvoorbeeld een patiënt opleiden om zelf puncties te nemen voor dialyse bij de patiënt thuis, kan echografie een visuele handleiding bieden voor de juiste plaatsing van de naald. Patiënten leren op deze manier snel hoe ze het moeten doen. Het is ook bijzonder geschikt voor het nemen van fistelpuncties bij kinderen jonger dan vijf jaar. De bloedvaten van kinderen hebben een kleine diameter wat toegang moeilijker maakt en het is erg vervelend voor kleine kinderen als er meerdere pogingen nodig zijn. Echografie maakt het proces gewoon een stuk sneller en gemakkelijker.

De vele potentiële toepassingen op diverse locaties in onze regio, de draagbaarheid en robuustheid zijn cruciale vereisten voor onze echo-instrumenten en de M-Turbo en Edge II-systemen zijn zeker betrouwbaar en gemakkelijk te vervoeren. Al deze voordelen hebben een rol gespeeld in onze keuze voor echografie-systemen.

 

Lees meer over de nefrologie-toepassingen van Sonosite.

Echografische begeleiding voor fisteloperaties in Gambia

POCUS-profiel: Dr. Jennifer Hanko (nefroloog)

Geen afstand te ver: vanuit ons oogpunt gezien

 

Share