Dr. Trish Henwood publiceert artikel over het gebruik van POCUS om ebola te behandelen

September 06, 2019

Spoedarts Dr. Trish Henwood, president en mede-oprichter van PURE Initiative, bevindt zich sinds 2014 op de frontlinie van de strijd tegen ebola, toen ze naar Liberia reisde om de confrontatie aan te gaan met een uitbraak. Dr. Henwood publiceerde onlangs een artikel in The New England Journal of Medicine met de lessen die ze sinds die extreem uitdagende tijd had geleerd.

Dr. Henwood begint haar artikel in de meest grimmige bewoording: “De helft van mijn patiënten is overleden. Ze stierven aan één ziekte, maar op zo veel verschillende manieren". In die ontnuchterende inleiding legt ze uit hoe klinische gegevens niet altijd de overlevingskansen van een ebola-patiënt voorspellen, en hoe echografie een sleutelrol kan spelen in de evaluatie van de toestand van een patiënt.

Dr. Henwood geeft toe dat ze tijdens haar eerste weken op een ebolabehandelingsunit in Liberia vaak 'perplex stond' van de verschillende manifestaties van de ziekte. Patiënten die leken te herstellen, werden weer ziek en kwamen te overlijden.

Om te helpen bij de diagnose, verwierf Dr. Henwood een point-of-care echografie-apparaat voor de missie. Met het apparaat onderzocht dr. Henwood patiënt 'A', die in eerste instantie leek te herstellen, maar daarna snel weer achteruitging:

"De volgende ochtend vond ik dat A. er vreselijk uitzag: koorts tot 40 graden, hij ademde 40 keer per minuut en was nauwelijks bij bewustzijn. We begonnen met een infuus en ik plaatste de echografietransducer op zijn borst. Ik detecteerde een A-lijnpatroon met lung sliding, wat niet duidde op longoedeem, longontsteking of pneumothorax. Terwijl ik de sonde naar zijn harde, platte buik verplaatste, was ik verrast om diffuus verwijde darmlussen te vinden met darmwandoedeem zonder peristaltiek en zonder duidelijke tekenen van perforatie. Ik achtte ileus waarschijnlijker dan mechanische obstructie, vooral omdat hij geen relevante medische of operatieve geschiedenis had. Dagen van overvloedige diarree, gevolgd door een paralytische ileus. De hik - van de ileus? Peritonitis en koorts, mogelijk door bacteriële translocatie over zijn ontstoken darmwand. Centrale tachypneu door metabole acidose. A. was niet gewoon stervende door ebola. Hij zou kunnen sterven aan bacterieel gemedieerde septische shock".

Helaas heeft A. het niet overleefd. Dr. Henwood leerde echter van andere vergelijkbare patiënten die ze onderzocht, dat secundaire en gelijktijdige bacteriële infecties een belangrijkere rol speelden bij ebolagerelateerde sterfgevallen. Huidige gegevens tonen nu de gevaren van darmileus, verlies van slijmvliesintegriteit en bacteriële translocatie bij ebolapatiënten. Het wordt nu bij patiënten met ernstige ebolasymptomen aangeraden een behandeling met breedspectrumantibiotica toe te passen.

Dr. Henwood somde zes mogelijke POCUS-toepassingen op in de ebolabehandelingsunit:

  • Verloskunde: POCUS kan helpen de foetale levensvatbaarheid of de dood te bevestigen, de zwangerschapsduur te schatten en de redenen voor bloedingen bij patiënten te evalueren.
  • Longgeneeskunde: POCUS kan helpen onderscheid te maken tussen schone longen (die wijzen op mogelijke centraal gemedieerde tachypneu) en tekenen die wijzen op oedeem, infectie, bloeding of acuut ademnoodsyndroom.
  • Maag- en darmklachten POCUS kan helpen paralytische ileus te detecteren met oedeem, darmuitzetting en gebrek aan geschikte peristaltiek. Dr. Henwood beveelt het gebruik van POCUS aan wanneer de arts abdominale bronnen van secundaire infectie vermoedt, inclusief bacteriële translocatie via een gecompromitteerde darm.
  • Leveraandoeningen: Echografie kan hepatomegalie en abnormale hepatische architectuur onthullen, wat duidt op ontsteking of infectie. De aanwezigheid van ascites kan wijzen op leverdisfunctie of een secundaire bacteriële infectie.
  • Urogenitaal: Echografie kan helpen onderscheid te maken tussen anurie, obstructie en acuut of chronisch nierletsel.
  • Cardiovasculair: Echografie van het hart kan worden gebruikt om EVD-gerelateerde myocarditis, pericarditis of pericardiale effusie te helpen bevestigen.

Dr. Henwood wees er bovendien op dat POCUS vooral nuttig is in gebieden met beperkte middelen waar een gebrek is aan andere hulpmiddelen voor diagnostische beeldvorming. Draagbare echografie apparaten gekoppeld aan wifi kunnen afbeeldingen versturen naar experts op een andere locatie voor deskundige hulp. Zelfs in afgelegen gebieden kan wifi worden ingeschakeld met een draagbare modem.

Dr. Henwood concludeert dat POCUS nodig is voor de voortdurende strijd tegen ebola:

"Omdat deze uitbraak helaas voortduurt, is het belangrijk om te focussen op infectiebeheersing, naast het bieden van verbeterde en medelevende patiëntenzorg en het uitvoeren van onderzoek om de resultaten te verbeteren. Een alomvattende aanpak die echografie in ebolazorg opneemt, biedt een gepersonaliseerde behandeling voor individuele patiënten en kan ons begrip van deze ernstige ziekte verbeteren".

Lees het volledige verslag van dr. Henwood over POCUS-toepassingen bij ebola.

 

Eerdere verslagen van het werk van dr. Trish Henwood

Aantekeningen van het front in de strijd tegen ebola in Afrika

Hoe Sonosite helpt in de strijd tegen ebola

Updates van de strijd tegen ebola in Liberia

Literatuur

1Carroll MW, Haldenby S, Rickett NY, et al. Diepgaande RNA-sequencing uit bloed en orale uitstrijkjesmonsters onthult de aanwezigheid van nucleïnezuur van een aantal pathogenen bij patiënten met de acute ebolavirusziekte en is consistent met bacteriële translocatie in de darm. mSphere 2017;2(4):e00325-17-e00325-17.

2Kreuels B, Wichmann D, Emmerich P, et al. Een geval van ernstige ebolavirusinfectie gecompliceerd door gramnegatieve septikemie. N Engl J Med 2014;371:2394-2401.

Share