Sonosite M-Turbo verzet veel werk in Vanuatu: deel één

August 16, 2019

Dr. Jonathan "Jono" Henry, is arts op de spoedeisende hulp in het Mulgrave Private Hospital vlak bij Melbourne, Australië. Na zijn toespraak op de 2018 ASUM-conferentie in Auckland werd dr. Henry door het ministerie van Volksgezondheid van Vanuatu benaderd om te helpen met spoedhulpdiensten in hun land. De Pacifische eilandengroep worstelt nog steeds met de cycloon van 2015.

Dr. Henry gaf aan 6 maanden te willen komen werken. Hij ging naar het Northern Provincial Hospital in de stad Luganville op het eiland Espiritu Santo. Dit is het op één na grootste ziekenhuis van Vanuatu dat verzorging biedt aan een populatie van 50.000 mensen. Natuurlijk wist dr. Henry dat een draagbaar echografiesysteem essentieel zou zijn voor zijn missie. In zijn verzoekbrief aan Sonosite schreef hij:

"U weet ongetwijfeld uit eerdere projecten die u steunde dat het gebruik van echografie op de EH vele mogelijkheden biedt waar middelen schaars zijn. Vanuatu heeft voor de gehele bevolking van 300.000 mensen maar beperkte conventionele radiologie en geen computertomografie beschikbaar. De echografie voor patiënten die zich melden bij de EH van NPH met buik-, bekken-, borstkas-, zacht weefsel- en musculoskeletale pathologie is beperkt tot een verouderd echografie-apparaat op de radiologie-afdeling dat buiten kantoortijden maar in beperkte mate kan worden gebruikt en minimaal technische wordt ondersteund. Vaak is het apparaat offline vanwege onderhoud of omdat zorgverleners niet aanwezig zijn.

Ik heb een draagbaar echografietoestel nodig... En dan gaat het mij vooral om de M-Turbo of Edge II-modellen, omdat hun draagbaarheid, duurzaamheid en hoge beeldkwaliteit geschikt zijn voor veraf gelegen ziekenhuizen."

Sonosite reageerde positief op het verzoek van dr. Henry door hem de altijd populaire M-Turbo te lenen. Hij zette het vertrouwde draagbare echografie-apparaat al snel in voor een breed scala van taken. Drie maanden na afloop van zijn missie rapporteerde dr. Henry over gevallen waarin de M-Turbo cruciaal was gebleken bij het verkrijgen van de juiste diagnose of behandeling:

“Er zijn al verschillende gevallen geweest in deze ziekenhuizen met beperkte middelen die het nut van echografie hebben aangetoond. Er kwam een man binnenlopen die vanaf een hoogte van 15 meter uit een boom was gevallen en plat op zijn rug was geland. Omdat een van de stagiaires tijdens zijn EH-rotatie had geleerd hoe hij een eFAST-scan moest uitvoeren, kon hij een haemothorax diagnosticeren, de hoogste excursie van het middenrif bevestigen en vervolgens een thoraxdrain met optimale precisie en veiligheid plaatsen.

We kregen een ernstig zieke baby binnen met terugkerende aanvallen, ernstige hypernatriëmie en longontsteking. Na talloze ziekenhuisbezoeken hadden ze extreem moeilijke veneuze toegang. Door de liniaire sonde van Sonosite te gebruiken, kon ik veilig een femorale veneuze lijn plaatsen om spoedbloedonderzoek en behandeling te verkrijgen.

Een man van middelbare leeftijd kreeg 's nachts ernstige kortademigheid met acuut longoedeem. Ik was afhankelijk van echografie aan het bed om ernstige aorta-regurgitatie, interstitieel oedeem met de aanwezigheid van diffuse long-B-lijnen te diagnosticeren en antihypertensiva te titreren om de B-lijnen op te lossen.

De M-Turbo wordt constant gebruikt en er worden vanuit alle hoeken van het ziekenhuis beeldverzoeken gedaan. Echocardiografie heeft een breed scala aan hartziekten onthuld, waaronder een hoge prevalentie van niet-gediagnosticeerde reumatische valvulopathieën. De meeste zwangere vrouwen hebben geen toegang tot prenatale zorg, dus obstetrisch scannen is van onschatbare waarde wanneer zich complicaties voordoen. Zonder CT-scanner in Vanuatu helpt renaal scannen bij het identificeren van hydronefrose en nierstenen. Procedurele begeleiding varieerde van drainage van een kleine gelokaliseerde pleurale verzameling tot probleemoplossende verblijfskatheters. Blindedarmontsteking, galstenen, darmobstructies en abceskwantificering zijn andere vormen van frequent gebruik."

Dr. Henry is toe aan een welverdiende vakantie op Vanuatu in stralend weer op prachtige stranden en duikplekken met uitstekend eten en de onuitputtelijke vrijgevigheid van zijn Ni-Van-gastheren. Met nog drie maanden te gaan in zijn missie, is hij ook van plan de M-Turbo voor meer levensreddende toepassingen te gebruiken. In deel twee zal dr. Henry het brede scala van toepassingen van een draagbaar echografiesysteem in een omgeving met beperkte middelen blijven aandragen.

Sonosite Wereldgezondheid

Ga naar onze pagina Wereldgezondheid voor meer inspirerende verhalen over draagbare Sonosite-echografiesystemen op hun humanitaire missies.

Wilt u een draagbaar echografie-apparaat en transducers lenen? Meer informatie op onze Global Health Loaner Pool-pagina.

Liefdadigheidsorganisaties kunnen via ons SoundCaring-programma met korting een Sonosite-echografiemachine kopen.

Share