Sonosite M-Turbo bestrijdt spataderen in Honduras

July 18, 2019

Algemeen chirurg Dr. Dvora Nelson is gespecialiseerd in de behandeling van spataderen . Zij onderneemt sinds 2006 medische missies voor de Hackett Hemwall Patterson Foundation. Dr. Nelson trok met twee draagbare M-Turbo-echografiesystemen in bruikleen van Sonosite naar een afgelegen bergkliniek in Olanchito, Honduras om patiënten met spataderen te behandelen.

Dr. Nelson begrijpt maar al te goed de ernst van spataderen, een potentieel slopende aandoening. Ze legt uit welke complicaties kunnen optreden als deze aandoening niet verholpen wordt:

"Spataderen kunnen zeer pijnlijk zijn. Het komt erop neer dat het bloed in de benen blijft in plaats van terug te keren naar het hart. De huid wordt donkerder, schilferiger, gaat jeuken en je kunt vreselijk kramp krijgen 's nachts. De patiënt raakt daardoor zeer vermoeid. Hoe erger de aandoening wordt, hoe meer bloedstolsels kunnen ontwikkelen, waardoor de patiënt het risico op longembolie loopt. Tot overmaat van ramp worden mensen met spataderen minder mobiel, en een zittend leven verhoogt het risico op een bloedstolsel."

Dr. Nelson zette de Sonosite M-Turbo direct aan het werk. Met deze draagbare echografieapparaten kon haar team vaststellen welke aderen abnormaal waren en hoe de bloedstroom verkeerd werd geleid. De allereerste keer dat ze de apparaten gebruikte, identificeerde ze drie patiënten met bloedstolsels in de aderen, die werden onmiddellijk voor behandeling naar een ziekenhuis doorgestuurd.

"We behandelden meer patiënten dan in onze 50 jaar. Zonder echografie hadden we de stolsels nooit gezien. Ze noemden me de 'Ultra Sonographer'! We hebben echt de kwaliteit van leven van onze patiënten helpen verbeteren. We hebben zweren kunnen genezen en zagen patiënten die we de afgelopen jaren hadden behandeld. Ik vond het geweldig te zien hoe goed hun wonden waren geheeld."

Het doel van de missie overtrof alle verwachtingen bij het behandelen van patiënten. Het team van Dr. Nelson trainde Hondurese en Amerikaanse artsen in het behandelen van aderaandoeningen, met de bedoeling om de plaatselijke artsen een beter begrip - en meer passie - voor aderinterventie bij te brengen.

Dr. Nelson was onder de indruk van het wereldwijde outreach-programma van Sonosite.

"Jullie gaven ons twee apparaten op locatie, buiten de andere steden waar onze medische missie ons bracht. We kregen ook speciale rugzakken van Sonosite om de apparaten makkelijker te kunnen vervoeren. We kregen ook twee batterijen, waarbij elke batterij goed was voor zes uur werken, we wisten toen dat we op regelmatige stroomuitval konden rekenen. Sonosite heeft echt een doordacht en effectief programma samengesteld."

Lees meer inspirerende verhalen over het draagbare echografieapparaat van Sonosite in het veld

Echografische begeleiding voor fisteloperaties in Gambia

Sonosite-echografiesysteem biedt hulp bij humanitaire inspanningen in Mosul, Irak

Rampenhulpteam leent echografiesysteem voor slachtoffers van overstromingen

Share