Medische missie gebruikt draagbaar echografiesysteem in Liberia

July 18, 2019

Allison Byrne is fysiotherapeut van beroep, en ze is een van de mensen die leiding geeft aan het medische team van de Park Community Church in Chicago. Ze is pas terug van een medische missie die hulp verleende aan de Light Evangelism Ministry (LEM) kliniek in Fendell, Liberia. De LEM-kliniek stelt diagnoses en gebruikt IV- en orale medicatie om patiënten te behandelen die langskomen, terwijl ze beperkt electriciteit hebben van een generator.

Het team van Allison bestond uit zes mensen met verschillende medische achtergronden (waaronder een verpleegster, osteopaat en arts-assistent) en nog twee personen die voornamelijk bij de kerkschool werkten. Ze brachten baby's ter wereld, hielpen bij besnijdenissen, gips aanbrengen, brachten bijvoeding ter bestrijding van ondervoeding op gang en verzorgden wonden.

Allison had een M-Turbo-echografiesysteem bij zich die Sonosite aan haar team had geleend en die voor een groot aantal toepassingen werd gebruikt. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om lokale verpleegkundigen, die de kliniek runnen, echografie te leren. Dat gebeurde nadat ze die dag al 100 à 200 patiënten hadden geholpen. Dit is wat ze erover zegt:

"We konden met de M-Turbo zwangere vrouwen voor het eerst hun baby's laten zien, IV's beter plaatsen, we konden screenen op hydrocefalus en verschillende abdominale diagnoses vaststellen, waaronder cirrose en kanker. We hebben met echografie meerdere malen kanker gediagnosticeerd, met gemengde gevoelens, dat wel. Omdat we de kosten voor de echo's of medicijnen niet apart in rekening brachten, konden we ervoor zorgen deze patiënten en hun families geen geld voor een diagnose in een andere faciliteit hoefden uitgeven. We hebben mensen erop voor kunnen bereiden de beperkte tijd die ze hoogstwaarschijnlijk nog maar met dierbaren hadden, goed te gebruiken."

Allison vond het fantastisch dat het team de Sonosite M-Turbo in al deze hoognodige gevallen kon inzetten.

"We hebben de echo vaak gebruikt om moeders hun baby's te laten zien, dat maakte ze dolgelukkig! Ze hadden nog nooit hun baby in hun eigen buik zien groeien en hun gezichten lichtten op toen we ze die kans gaven. We konden Polaroid-foto's van de echo's maken zodat de moeders ze mee naar huis konden nemen.

Dankzij echografie konden we heel moeilijke IV's plaatsen, het is de enige manier om ernstig zieke patiënten medicatie toe te dienen. Veel patiënten in het hete Afrikaanse klimaat hebben een te laag vochtgehalte, en dat maakt het toedienen van een infuus een enorme uitdaging. Dankzij echografie konden we sneller met de infuus beginnen. Dat was in veel gevallen levensreddend."

Allison vertelt ook over de rol die echografie speelde bij de opleving van hoop.

"Er werd een meisje binnengebracht dat een paar weken eerder dagen achtereen lichamelijk mishandeld was. Haar moeder vroeg zich bezorgd af of ze wel goed zou genezen en of er blijvende gevolgen zouden zijn. We onderzochten haar buik met de echografie en we konden haar en haar moeder geruststellen; haar lichaam was zich aan het herstellen. Dat hadden we zonder echografie niet kunnen zeggen."

Hoewel FUJIFILM Sonosite, Inc. achter het streven naar betere gezondheidszorg in de gehele wereld staat, hechten we officieel geen goedkeuring aan de liefdadigheidsinstellingen en organisaties die op onze Global Health-pagina worden genoemd of waarnaar wordt verwezen.

Lees meer inspirerende Sonosite-verhalen

Medische missie brengt M-Turbo naar Haiti

Rampenhulpteam leent echografiesysteem voor slachtoffers van overstromingen

iViz gebruikt om schistosomiasis in Madagaskar te onderzoeken

Share