Dierenartsen onderzoeken zwangere orang-oetan met Sonosite-echografie

June 17, 2019

Feliz, een Sumatraanse orang-oetan in de Audubon Zoo in New Orleans in de Verenigde Staten, verwacht haar tweede kind. Het nieuwste kind van Feliz wordt laat in de zomer verwacht. "Al het werk dat het verzorgingsteam van de primaten heeft gedaan, heeft zijn vruchten afgeworpen en we verheugen ons enorm op de komst van de baby orang-oetan", zegt Courtney Eparvier, curator van primaten en zeeleeuwen in de dierentuin.

In een video die het Audobon Nature Institute heeft uitgebracht, beschrijft Eparvier hoe echografie een belangrijk onderdeel is van de zorg voor Feliz en haar baby:

"We zorgen ervoor dat ze prenatale vitamines krijgt, en wat echt cool is, is de moedertraining die het team met haar doet. We leren haar wat ze moet doen voor de echo, zodat we de foetus kunnen meten om zeker te weten dat ze allebei gezond zijn. We kunnen de hartslag zien [van de foetus] en vergelijken met die van Feliz, dat is echt cool."

 

In de video laat Eparvier zien hoe haar team Feliz onderzoekt met een Sonosite-echografieapparaat. Sonosite-echografie is zeer populair onder dierenartsen, die deze apparaten gebruiken bij hun onderzoeken van honden , paarden en zelfs olifanten.

De aanstaande geboorte van Feliz' kind geeft meteen haar eerste kind Menari (geboren in 2009) de gelegenheid om kennis te maken met moederschap. Jonge vrouwelijke orang-oetans leren hoe ze baby's grootbrengen door hun moeders en andere volwassen vrouwtjes te observeren. Door Feliz met haar nieuwe baby te zien, leert Menari haar eigen nakomelingen groot te brengen.

De vader van deze laatste nakomeling is Jambi, een mannelijke orang-oetan die uit de Hannover Zoo in Duitsland werd overgebracht naar de Audubon-dierentuin. Feliz en Jambi behoren tot het Species Survival-programma. Het zijn een reeks initiatieven van de organisatie Association of Zoos and Aquariums die tot doel hebben om bedreigde diersoorten te beschermen.

Volgens de Internationale Unie voor Natuurbehoud is de Sumatraanse orang-oetan een bedreigde diersoort. Er leven minder dan 14.000 orang-oetans in het wild. Helaas neemt hun aantal af omdat hun habitats worden ingenomen door palmolieplantages. Feliz en haar gezin vormen een belangrijke schakel bij de pogingen om deze opmerkelijke mensapen voor uitsterven te behoeden.

Sonosite is dol op dieren

Lees meer over hoe dierenartsen echografieapparaten van Sonosite gebruiken om hun patiënten te onderzoeken.

Dierentuin- en zeezoogdieren en echografieapparaten

Wat zeggen dierenartsen over echografieapparaten van Sonosite?

Veterinaire echografietraining

Share