Musculoskeletale beeldvorming

Klinisch bewijs en onderzoek ondersteunt het gebruik van echografie als eerste diagnostische test voor talrijke musculoskeletale aandoeningen. Diagnostische echografie biedt een aantal belangrijke voordelen op het gebied van veiligheid en effectiviteit ten opzichte van computertomografie (CT) en magnetische resonantie-imaging (MRI).

Echografie biedt niet-invasieve, goedkopere realtime beeldvorming

Diagnostische echografie is niet-invasief en biedt realtime beeldvorming voor onderzoek naar structuren in rust en in beweging. Deze mogelijkheid om de beweging van musculoskeletale delen vast te leggen, vormt het verschil met andere beeldvormingsmethoden en maakt nauwkeurigere diagnoses mogelijk. Een ander voordeel voor uw patiënten is de draagbaarheid, die point-of-care toepassing en interpretatie mogelijk maakt.

Toch maken zorgaanbieders vooral gebruik van duurdere beeldvormingsmethoden. Het gebruik van zulke methoden, zoals CT en MRI, in plaats van goedkopere alternatieven zoals echografie is geen garantie op betere uitkomsten en leidt tot hogere kosten voor het zorgsysteem en uw patiënten. 

'Echografie op de eerste plaats voor MSA' zou miljoenen besparen

Alleen al in 2009 waren CT en MRI goed voor 95% van alle kosten die het Amerikaanse ziekenfonds Medicare goedkeurde voor beeldvorming van ledematen. Slechts 5% werd besteed aan echografie, dat kosteneffectief is en de inherente risico's van blootstelling aan röntgenstraling vermijdt. Het gebruik van een goedkopere, veiligere methode voor beeldvorming zou voor veel aandoeningen in klinisch opzicht zinvol zijn zonder iets aan de zorg af te doen. Indien waar mogelijk echografie in plaats van MRI gebruikt werd voor MSA, dan zou dat Medicare volgens een artikel van Parker et al. uit 2008 in de periode van 2006 tot 2020 een besparing van 6,9 miljard dollar opleveren1

Distributie van door Medicare goedgekeurde kosten voor beeldvorming van ledematen, 2005-2009 (alleen gefactureerde carrierdiensten)

 

      MRI gewrichten van bovenste en onderste ledematen

      MRI bovenste en onderste ledematen

      CT bovenste en onderste ledematen

      Echografie ledematen

Geld besparen voor het nationale zorgsysteem

Geschatte afname Medicare-uitgaven in 2009 bij gebruik van diagnostische echografie in plaats van CT en MRI (in miljoenen dollars)

      Letsel aan rotatormanchetten

      Enkelblessures

Uit een rapport van KNG Health Consulting LLC2 blijkt dat wanneer echografie als eerste diagnostische methode wordt gebruikt, het landelijke zorgsysteem aanzienlijke kosten kan besparen.

Volgens het onderzoek van KNG naar de Medicare-gegevens van 2009 kan deze kostenbesparing oplopen tot meer dan 31 miljoen dollar wanneer bij slechts 30% van de rotatormanchetblessures echografie in plaats van MRI of CT zou worden gebruikt als eerste diagnostische methode. 

Gebruik van echografie als eerste methode bij slechts 30% van de enkelblessures zou ongeveer 8 miljoen dollar bespaard hebben.

En wanneer echografie als eerste werd gebruik voor 70% van de diagnose van beide aandoeningen, rotatorenmanchet- en enkelblessures, dan zou Medicare in totaal meer dan 91 miljoen dollar hebben bespaard.

 

Wat MSA-klanten van Sonosite zeggen over echografie voor peesblessures

"Point-of-care echografie is een perfect hulpmiddel in de primaire diagnostiek voor het screenen van patiënten met schouder- en elleboogproblemen. Een gescheurde pees in de schouder kan gemakkelijk worden vastgesteld, welke pees het ook betreft." Meer info
Professor Markus Scheibel, hoofd van de schouder- en elleboogafdeling van het Duitse Charité – Universitätsmedizin Berlin


Verwijzingen naar genoemde rapporten

1 Parker, et al.  Musculoskeletal imaging: Medicare use, costs, and potential for cost substitution.  Journal of American College of Radiology. 2008: 182:188.
2 Koenig L, Ruiz D, Cornejo A. Potential cost savings from the use of diagnostic ultrasound in the Medicare population. KNG Health Consulting LLC, 2011. In opdracht van Sonosite, Inc.

Andere geselecteerde verwijzingen

Smith TO, Back T, Toms AP, Hing CB. Diagnostic accuracy of ultrasound for rotator cuff tears in adults: A systematic review and meta-analysis. Clin Radiol. 2011; 5 (ePub).

Rogers CJ, Cianca J. Musculoskeletal ultrasound of the ankle and foot. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2010;21(3):549-57.

Allison SJ, Nazarian LN. Musculoskeletal ultrasound: evaluation of ankle tendons and ligaments.  CAJR Am J Roentgenol. 2010;194(6):W514.

Morvan G, Busson J, Wybier M, Mathieu P. Ultrasound of the ankle. Eur J Ultrasound.  2001;14(1):73-82.

Swen WA, Jacobs JWG, Algra PR. Sonography and magnetic resonance imaging equivalent for the assessment of full-thickness rotator cuff tears. Arthritis Rheum. 1999;42:2231-2238. 

Page Category: