Perioperatieve geneeskunde

perioperative ultrasound for perioperative medicine

De blokkade voorbij: perioperatieve echografie kan de patiëntenzorg stroomlijnen

De rol van de anesthesist is aan het veranderen. Omdat ziekenhuizen innovatieve manieren zoeken om de patiëntenzorg te stroomlijnen en de resultaten te verbeteren, wordt van anesthesisten verwacht dat ze meer patiëntenzorg verlenen dan alleen algemene anesthesie en zenuwblokkades. Perioperatieve geneeskunde (pijnbeheersing en patiëntenzorg) strekt zich uit van de operatiekamer tot ver in de herstelperiode. Anesthesisten krijgen er voor, tijdens en na de operatie telkens meer nieuwe taken bij.

Anesthesisten verwerven nu nieuwe vaardigheden, zoals perioperatieve point-of-care-echografie, waarvoor voorheen een andere specialist ingezet zou worden. Het leren scannen van perioperatieve patiënten op complicaties en aandoeningen is een tijdbesparende maatregel en kan de patiëntenresultaten aanzienlijk verbeteren en de duur van ziekenhuisopnamen verkorten.

Wat kan point-of-care-echografie betekenen voor de perioperatieve geneeskunde?

Point-of-care-echografie (POCUS) wordt een steeds belangrijker onderdeel van de perioperatieve geneeskunde, met name in de patiëntenzorg. POCUS kent diverse toepassingen, zoals assistentie bij het plaatsen van lokale anesthesie of het helpen vaststellen en voorkomen van postoperatieve complicaties. Voor veel perioperativisten is dit hulpmiddel dan ook van onschatbare waarde om betere patiëntenresultaten te kunnen leveren.

Voorbeelden van gangbare perioperatieve echografietoepassingen:

  • Hemodynamische bewaking en volumestatusbeheer
  • Identificatie van pericardiale effusie of tamponade
  • Detectie van cardiopulmonale pathologieën, waaronder pneumothorax
  • Plaatsing van endotracheale tubes/luchtwegbeheer
  • Focus-beoordeelde transthoracale echografie (FATE-onderzoek)
  • Beoordeling van de maaginhoud
  • Evaluatie van hemodynamische instabiliteit (FAST-onderzoek)
  • Echografiegeleide zenuwblokkades

Welke echografiesystemen en -technologieën zijn het best voor perioperativisten?

De volgende echografiesystemen van SonoSite zijn favoriet onder perioperativisten.

SII-echografiesysteem De speciaal voor anesthesiologen en drukke operatiekamers ontwikkelde SII kan tegen de wand, aan het plafond en op een standaard worden gemonteerd. De vereenvoudigde bedieningselementen zijn ontworpen om met één hand te worden bediend en de beeldkwaliteit zorgt voor betrouwbare beeldvorming.

Edge II-echografiesysteem Het draagbare topechografiesysteem Edge II van SonoSite beschikt over geavanceerde visualisatiealgoritmen, het grootste beeldscherm, een spatbestendig siliconen toetsenbord en een sterke aluminium kern.

X-Porte-echografiesysteem De SonoSite X-Porte biedt een uitstekende beeldkwaliteit, geavanceerde cardiale berekeningen en geïntegreerde educatieve modules waarmee u nieuwe echografische scantechnieken kunt aanleren terwijl u werkt. Het systeem is met duurzaam glas bedekt, waardoor het heel gemakkelijk schoongemaakt kan worden.

iViz-echografiestysteem De iViz is het ultieme draagbare echografiesysteem dat u mee kunt nemen op uw ronde en aan het bed van de patiënt kunt gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Page Category: