Nul iatrogene pneumothoraxen met POCUS

Iatrogene pneumothoraxcomplicaties: nul

Het prestigieuze Memorial Hermann Healthcare System zag een jaar lang geen iatrogene pneumothoraxcomplicaties. Ontdek hoe zij dit hebben bereikt in een aantal van hun ziekenhuizen en op acht spoedafdelingen van hun buurtziekenhuizen. 

Verbetering van de zorgkwaliteit en patiëntveiligheid met besparing van kosten

Meerdere studies hebben aangetoond dat echogeleiding het slagingspercentage en de veiligheid van invasieve procedures verbetert, waaronder centrale veneuze lijnen, ascitespunctie en pleurapunctie. Het vermijden van complicaties is niet alleen goed voor de patiëntenzorg, het verlaagt ook de algemene zorgkosten voor ziekenhuizen. Een onlangs gepubliceerde studie van United BioSource Corporation (UBC) bekrachtigde deze kostenreductie. Twee recente studies, gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de National Patient Safety Foundation (NPSF) in 2011, toonden aan dat het gebruik van echogeleiding als onderdeel van het zorgtraject aanzienlijke besparingen oplevert. Als de meest uitgebreide onderzoeken in hun soort onderzochten ze zowel ascitespuncties als de pleurapuncties. Ze stelden vast dat er zich minder complicaties voordeden in de echogeleide groep en dat ook de kostenbesparingen aanzienlijk waren. Als voorbeeld: een enkele iatrogene pneumothorax verhoogde de ziekenhuiskosten met meer dan 2.700 USD en een enkele bloedingscomplicatie tijdens een ascitespunctie verhoogde de ziekenhuiskosten met meer dan 20.000 USD. Bovendien kenden beide groepen met complicaties een aanzienlijk langere ziekenhuisopname. Lees hieronder meer over de economische en veiligheidsvoordelen van echogeleiding bij een ascitespunctie of pleurapunctie.

Bewezen: echogeleiding vermindert het aantal ascites- en pleurapuncties

Realtime echogeleiding verhoogt het slagingspercentage en verbetert de patiëntveiligheid voor een aantal naaldprocedures, waaronder centrale lijnen en ascites- en pleurapuncties.

Complicaties van ascitespuncties: bloeding, hematoom, hemoperitoneum

Risico op bloeding, hematoom, hemoperitoneum met en zonder echogeleiding voor ascitespunctie

      Echogeleiding Geen echogeleiding


Kosten van ziekenhuisopname met en zonder complicaties van iatrogene bloeding, hematoom, hemoperitoneum

      Zonder complicaties Met complicaties


Duur van ziekenhuisopname (dagen) met en zonder complicaties van bloeding, hematoom, hemoperitoneum

      Zonder complicaties Met complicaties

De ziekenhuiskosten voor de 69.859 patiënten die een ascitespunctie ondergingen, met daarbij een bloedingscomplicatie, stegen tot bijna 30.000 USD, ongeveer driemaal zoveel als voor patiënten zonder complicatie (9.476 USD); ook de duur van het ziekenhuisverblijf verdubbelde bijna, van een gemiddelde van 5,2 dagen voor een patiënt zonder bloedingscomplicatie tot een gemiddelde van 9,5 dagen voor een patiënt met een complicatie. Lees de samenvatting over ascitespunctie

Complicaties van pleurapunctie: pneumothorax

Risico op iatrogene pneumothorax met en zonder echogeleiding

      Echogeleiding Geen echogeleiding


Kosten van ziekenhuisopname met en zonder complicaties van iatrogene pneumothorax 

      Met complicaties Zonder complicaties


Duur van ziekenhuisopname (dagen) met en zonder complicaties van iatrogene pneumothorax 

      Zonder complicaties Met complicaties

Van de 61.261 patiënten die in de analyse waren opgenomen en een pleurapunctie ondergingen, verminderde echogeleiding de kans op een klaplong met 19%. Deze complicatie verhoogde de ziekenhuiskosten van een patiënt tot 13.784 USD, vergeleken met 11.032 USD voor een patiënt die geen klaplong kreeg. Daarnaast was de gemiddelde duur van het ziekenhuisverblijf 7,9 dagen voor een patiënt met een klaplong, tegenover 6,5 dagen voor een patiënt zonder klaplong. Lees de samenvatting over pleurapunctie

De studies "Clinical and Economic Advantage of Ultrasound Guidance Among Patients Undergoing Paracentesis" en "Clinical and Economic Advantage of Ultrasound Guidance Among Patients Undergoing Thoracentesis" werden voor Sonosite voltooid door de United BioSource Corporation (UBC), een wereldwijde wetenschappelijke en medische organisatie. Onderzoekers van het UBC Center for Epidemiology and Database Analytics gebruikten de nationale, geautomatiseerde Premier Perspective®-databank voor ziekenhuisopname om toegang te krijgen tot duizenden patiëntendossiers in meer dan 600 ziekenhuizen in het hele land.

 

De aanbevelingen zijn duidelijk

Op grond van dit robuuste bewijs pleiten meerdere overheidsinstellingen en organisaties voor echogeleiding:

  • AHRQ – Agency for Healthcare Research and Quality
  • NICE – National Institute for Health and Clinical Excellence
  • CDC – Centers for Disease Control and Prevention
  • American College of Surgeons
  • American College of Emergency Physicians
  • American College of Chest Physicians
  • American Board of Internal Medicine
  • Association for Vascular Access

 

Laat ons u helpen complicaties bij lijnplaatsing in uw ziekenhuis te verminderen

Sonosite zet zich in voor kwaliteitszorg en werkt samen met ziekenhuizen om dit doel te bereiken. Om het proces te vergemakkelijken heeft Sonosite het programma Central line Management ontwikkeld. Dit empirische programma omvat aanbevelingen van AHRQ, CDC en IHI en richt zich op zowel mechanische als infectieuze complicaties van centrale veneuze katheters, waardoor de kans vermindert op:

A) Accidentele perforaties die pneumothorax, hemothorax of halsslagaderletsel veroorzaken
B) Kathetergerelateerde bloedbaaninfecties (CLABSI)

 

Page Category: