Minder opioïden voorgeschreven door spoedeisende hulp dankzij zenuwblokkades

Bij zes van de tien doden in de VS door een overdosis is sprake van een opioïde substantie. Tussen 2000 en 2015 zijn meer dan 500.000 mensen overleden aan een overdosis drugs of medicijnen. En elke dag overlijden 91 Amerikanen door een overdosis opioïden. 

De ergste drugscrisis in de Amerikaanse geschiedenis

Deze crisis wordt wel de ergste drugscrisis in de geschiedenis van de Verenigde Staten genoemd. Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control is de hoeveelheid voorgeschreven pijnstillers in de VS sinds 1999 bijna verviervoudigd, terwijl er geen algehele verandering is in de hoeveelheid pijn die Amerikanen rapporteren. Het aantal doden door voorgeschreven opioïden (pijnstillers zoals oxycodon, hydrocodon en methadon) is sinds 1999 meer dan verviervoudigd.

Inmiddels weten we dat overdoses voorgeschreven opioïden een belangrijke factor zijn in het stijgende aantal doden door overdoses opioïden in die 15 jaar. De stijging van het aantal heroïneverslaafden en doden door overdoses volgde korte tijd later, toen patiënten die verslaafd geraakt waren aan opioïde pijnstillers geen vervolgrecept voor opiaten meer konden krijgen.

Een medisch centrum zet zich in om de opiatencrisis te bestrijden

In het St. Joseph’s Health Care System in Patterson in de Amerikaanse staat New Jersey constateerde dr. Alexis LaPietra, medisch directeur pijnbestrijding, een tegenstrijdigheid die de meeste artsen op de spoedeisende hulp in het hele land bekend voor zal komen.

“Ik had amper een patiënt na een overdosis heroïne of een ander opiaat gereanimeerd of ik stond een paar bedden verderop een opiaat voor te schrijven aan een patiënt die pijn leed”, zegt dr. LaPietra. Zij realiseerde zich dat een overdosis heroïne vaak begint met een recept voor opioïde pijnstillers op de spoedeisende hulp.

Hoewel de federale overheid niet erg snel op de crisis heeft gereageerd, hebben individuele ziekenhuizen en medische centra eigen initiatieven geïntroduceerd in de strijd tegen deze ernstige crisis in de volksgezondheid. St. Joseph's realiseerde zich dat voorgeschreven opiaten de verslavingscrisis verergerden en nam het moedige besluit om op hun eigen spoedeisende hulp het aantal opioïderecepten drastisch te verminderen en tegelijkertijd hun patiënten uitstekende pijnbestrijding te blijven bieden.

Opioïdevrije methoden voor pijnbestrijding op de spoedeisende hulp en daarbuiten

St. Joseph’s was met 175.000 patiënten in 2016 de op een na drukste afdeling spoedeisende hulp in de Verenigde Staten. De afdeling spoedeisende hulp van het St. Joseph’s startte in januari 2016 het programma ALTOSM (ALTernatieven voor Opioïden).

In dit programma worden gerichte niet-opioïde medicijnen, triggerpoint-injecties, lachgas, echogeleide zenuwblokkades en zelfs meditatie toegepast om pijn te bestrijden bij patiënten met acute verwondingen zoals botbreuken en chronische klachten zoals migraine.

Dr. LaPietra beschrijft hoe er, net in het begin van het ALTOSM-programma, een zenuwblokkade met echografiegeleiding werd toegepast bij een 89-jarige vrouw met een heupfractuur.

“Een gebroken heup veroorzaakt intense pijn”, zegt dr. LaPietra. “Het is heel naar voor patiënten. Ze kunnen zich niet bewegen en ze kunnen niet goed ademen. En binnen 5 tot 10 minuten na de [ultrasound-guided] zenuwblokkade had ze helemaal geen pijn meer.”

Maar waarom is echografie nodig voor een zenuwblokkade?

“Bij het aanbrengen van een zenuwblokkade is precisie enorm belangrijk. Dankzij de echografieapparatuur weten we precies waar we moeten zijn,” zegt Judy Padula, Vice President of Patient Care Services en Chief Nursing Officer van St. Joseph’s Health Care System.

Lokale zenuwblokkades zijn doorgaans het werkterrein van anesthesiologen, maar steeds meer artsen op de spoedeisende hulp passen deze methode toe voor de behandeling van patiënten met acute pijn.

Elke patiënt telt

Het programma is met open armen ontvangen door de patiënten van het St. Joseph's.

“We hebben mensen gehad die aan het herstellen waren en die [for pain treatment] naar onze spoedeisende hulp kwamen omdat ze geen opioïden meer wilden hebben”, zegt dr. Mark Rosenberg, Chairman of Emergency Medicine van het St. Joseph’s Population Health Initiative. “Daardoor zijn de zorgkosten gedaald terwijl de zorg aan de patiënt verbeterd is.”

Meer informatie over het verbeteren van de zorgkwaliteit

Geïnteresseerd in het verhogen van de patiëntveiligheid en het voorkomen van complicaties? De SonoSite Solution maakt kwaliteitsverbetering makkelijk.  Klik hier om toegang te vragen tot dit waardevolle resourcecenter.

Gerelateerde blogberichten

Page Category: