Kathetergerelateerde bloedbaaninfecties tot nul reduceren

"De cijfers over de effectiviteit van het programma spreken echt voor zich. Waar we eerder vaak te maken hadden met technische complicaties, hebben we dat nu al een hele tijd niet meer. Ik kan me niet meer herinneren wanneer we de laatste infectie hebben gehad na het inbrengen van een lijn. Ik heb door dit programma geleerd dat een resultaat van nul complicaties haalbaar is."

Mara Bryant, Sr. Vice President, Organizational Excellence, White Memorial Medical Center

Streven naar uitmuntendheid

Het White Memorial Medical Center, onderdeel van het Adventist Health System, is een ziekenhuis met 353 bedden in het centrum van Los Angeles. Het maakte zich zorgen over het aantal iatrogene pneumothoraxen (IP) en aan de centrale lijn gelieerde bloedbaaninfecties (CLABSI). Het ziekenhuis ging aan de slag om de situatie te verbeteren. Mara Bryant, Senior Vice President for Organizational Excellence van het White Memorial, zegt: "We wilden een hoger niveau bereiken om echt perfecte zorg te kunnen bieden." Het medisch centrum in de binnenstad stelde een taskforce in om het probleem te bestuderen en een oplossing te zoeken die "betrouwbaar was en 24 uur per dag, zeven dagen per week veilig toegepast kon worden."

Met dit doel in gedachten implementeerde het White Memorial Medical Center het SonoSite Central Line Management Training Program, dat van januari 2010 tot en met augustus 2011 liep. Tot de vele educatieve elementen van het programma op locatie behoorden: het aanleren van een zespuntsbundel om zowel mechanische als bloedstroomcomplicaties aan te pakken, trainingen binnen het hele ziekenhuis over aanbevolen methodes voor het plaatsen van centrale lijnen, 'train de trainer'-sessies en een feedbackprocedure ten behoeve van de kwaliteitscontrole.

"Het was duidelijk dat als je over de juiste hulpmiddelen en training beschikte en je de cultuur kon veranderen, dat het dan onderdeel van je praktijk zou worden. En dat is waar we voor gingen. Veranderen is moeilijk, maar als je er niet aan begint, kun je het ook nooit afmaken. SonoSite maakte een integraal onderdeel uit van dit proces."

Angela Hughes, RN, BSN, MSN, Director, Continuum of Care, White Memorial Medical Center.

Resultaten van het programma: nul en nog eens nul!

Door de implementatie van een centralelijnprogramma behaalde het White Memorial nul iatrogene pneumothoraxen in het hele ziekenhuis en nul CLABSI op de intensive care.

"Als we nu onze infectiecijfers bekijken en onze centrale lijnen evalueren, is iedereen enthousiast en ontzettend trots op ons ziekenhuis. Als iemand of een ziekenhuis denkt dat het behalen van nul infecties op hun intensive care niet mogelijk is, dan hebben ze het mis. Het kan echt."

Rebecca Berberian, Director of Risk Management and Infection Control, White Memorial Medical Center

De zespuntsbundel

Van centralelijnbundels, zoals de vijfpuntsbundel die wordt aanbevolen door de IHI, is aangetoond dat ze het aantal CLABSI's verminderen. Het SonoSite Central Line Management Training Program onderwijst deze vijf punten plus een aanvullende, belangrijke zesde stap:

  1. Handhygiëne
  2. Maximale barrièrevoorzorgsmaatregelen
  3. Huidantisepsis met chloorhexidine
  4. Optimale selectie katheterlocatie
  5. Dagelijkse beoordeling van noodzaak van lijnen en snelle verwijdering van onnodige lijnen
  6. Echografische geleiding voor plaatsing van lijnen
    De toevoeging van dit zesde punt, dat de AHRQ en NICE aanbevelen om mechanische complicaties te verminderen, is de unieke en belangrijke bijdrage van SonoSite aan institutionele training op locatie. Onderzoek heeft aangetoond dat door het gebruik van echografische geleiding voor het plaatsen van centrale lijnen het risico op mislukte canulaties, arteriepunctie en andere inbrengcomplicaties wordt verminderd.

"Ik denk dat een arts altijd in het beste belang van de patiënt hoort te handelen. Door deze zes simpele richtlijnen te volgen, kun je volgens mij geweldige resultaten bereiken."

Faisal Khan, MD, Chair, Dept. of Surgery, White Memorial Medical Center

SonoSite feliciteert het Memorial Medical Center met dit uitstekende klinische resultaat en hun inzet voor de veiligheid bij centrale lijnen.

Page Category: