Echogeleide vaattoegang

Stelt u zich eens voor dat u een IV probeert te plaatsen in de arm van een baby'tje van nog geen twee kilo of van een volwassen patiënt die 230 kilo weegt. Of een PICC-lijn bij een klein kind dat maar niet stilzit.

Bij het werken met de allerkleinste en kwetsbaarste patiënten is elke geleverde zorgminuut en elke geplaatste naald heel belangrijk.

Echografische toegang tot moeilijk toegankelijke vasculaire anatomie

“Bloed afnemen bij kinderen kan soms echt heel lastig zijn”, zegt William Copeck, hoofdverpleegkundige van The Valerie Fund Children’s Center for Pediatric Cancer & Blood Disorders (onderdeel van het St. Joseph’s Healthcare System) in een gesprek over het programma voor echogeleide vaattoegang van zijn instelling. “Voordat we het programma voor echogeleide vaattoegang hadden, hadden we soms meerdere verpleegkundigen nodig om het kind stil genoeg te houden om een lijn te kunnen plaatsen. Dat is voor iedereen traumatisch: voor de kinderen, voor de ouders en soms ook voor ons.”

Het team van het Valerie Fund Children’s Center begreep dat het voor zowel het injecteren van medicatie als het afnemen van bloed de moeite waard was om te onderzoeken of dit ook op een aangenamere manier kon.

Echogeleide vaattoegang bespaart tijd en vermindert pijn

Het St. Joseph’s Regional Medical Center in Paterson in de staat New Jersey heeft met 175.000 patiënten in 2016 de op een na drukste afdeling spoedeisende hulp van de Verenigde Staten. Het zoeken naar nieuwe manieren om patiënten betere zorg te bieden, is topprioriteit van zowel het management als de artsen.

Toen het St. Joseph’s begon met het programma voor echogeleide vaattoegang, dat verpleegkundigen traint in het gebruik van echografische visualisatie om moeilijk zichtbare aderen te vinden, realiseerden ze zich niet wat een enorm verschil de technologie zou maken.

“Voordat we de echografietechnologie van SonoSite gebruikten, moesten we bij veel patiënten meerdere keren prikken en kwamen er veel bloeduitstortingen voor”, zegt Judy Padula, Vice President of Patient Care Services en Chief Nursing Officer bij het St. Joseph’s Healthcare System. “Hoe onbeduidend het misschien ook mag lijken, het inbrengen van de IV kan een behandeling maken of breken.”

Met echografie kunnen de specialisten van St. Joseph’s de toegang tot vasculaire structuren in realtime duidelijk in beeld brengen. Dat maakt nauwkeuriger plaatsen van de naald mogelijk, waardoor er minder vaak geprikt hoeft te worden.

“Met echografie," zegt says Matthew Ostroff, hoofd van het programma voor vaattoegang, “beoordelen we de ader voordat we hem aanprikken. We kunnen live zien hoe de naald de ader binnengaat.”

Voordat het St. Joseph’s begon met het gespecialiseerde programma voor vaattoegang, beschouwden de meeste zorgverleners point-of-care-echografie niet als essentieel voor hun werk met zieke kinderen.

“Het stond niet eens op mijn radar”, zegt Copeck.

En nu?

“Nu zeg ik tegen mensen dat ze gek zijn als ze er geen gebruik van maken. Ik kan niet eens beschrijven hoe belangrijk het voor ons is.”

“Het plaatsen van een PICC-lijn aan het bed duurt ongeveer 40 tot 45 minuten”, legt Ostroff uit. “Als je in plaats daarvan een echogeleide perifere [IV] kunt inbrengen, heb je het over zo'n 5 tot 10 minuten. We hebben het hele infuusplaatsingslandschap veranderd.”

Een besparing van 3,5 miljoen dollar met POCUS

De introductie van het programma voor vaattoegang werd aanvankelijk aangedreven door de wens om betere patiëntenzorg te leveren, maar de grote kostenbesparingen die het programma met zich meebracht waren een aangename verrassing. 

Sinds de geleidelijke introductie van het programma voor vaattoegang tussen februari 2014 en december 2016 heeft het St. Joseph’s een opmerkelijke en onverwachte kostenbesparing gerealiseerd van in totaal bijna 3,5 miljoen dollar.  Lees hier Beckers artikel voor meer informatie.  

Minder doorverwijzingen naar radiologie + kortere opnames op spoedeisende hulp = een besparing van 2,5 miljoen dollar

Patiënten kunnen niet worden opgenomen in het ziekenhuis (buiten de afdeling spoedeisende hulp) voordat vaattoegang is verkregen. De mogelijkheid om snel en efficiënt een perifere IV te plaatsen, kan voor zowel kinderen als 'moeilijk prikbare' volwassenen het verblijf op de spoedeisende hulp verkorten en de kosten van de totale ziekenhuisopname aanzienlijk verminderen.

Als verpleegkundigen echografische naaldgeleiding kunnen gebruiken, hoeft er minder vaak te worden doorverwezen naar radiologie. Daardoor dalen de zorgkosten per patiënt.

PIV kiezen in plaats van PICC = een besparing van 1 miljoen dollar

Door echogeleide perifere IV's in plaats van PICC-lijnen te gebruiken, kon per inbrenging ongeveer 250 dollar aan katheterkosten worden bespaard.

Meer weten over de SonoSite-oplossing voor het inbrengen van een moeilijk perifeer infuus?

Download dit programma-overzicht om meer te lezen over het klinische traject dat het slagingspercentage van moeilijke perifere infusen verhoogt. Wilt u toegang tot de website van SonoSite Solution? Klik hier om nu een account aan te vragen.

Page Category: