Fujifilm Sonosite en Partners HealthCare lanceren het "kunstmatige intelligentie" initiatief

July 31, 2019

FUJIFILM Sonosite, Inc. kondigt de start aan van een strategische relatie met Partners HealthCare om kunstmatige intelligentie (AI) bij alle POCUS-applicaties toe te passen. De twee organisaties gaan samenwerken om AI-gestuurde modellen te gebruiken die artsen helpen bij diagnoses en verbetering van de zorgkwaliteit. De samenwerking vindt plaats in het MGH & BWH Center for Clinical Data Science waar gebruik wordt gemaakt van omvangrijke gegevens, computerinfrastructuur en klinische expertise van het Partners HealthCare-systeem.

Rich Fabian, President en Chief Operating Officer van FUJIFILM Sonosite Inc. zegt over dit nieuwe initiatief: "Ik ben er trots op dat we onze klanten AI-ondersteunde technologie kunnen aanbieden die ze inzetten voor uitbreiding van hun echografiegebruik, de geboden zorgkwaliteit verbeteren én ook nog eens de gezondheidszorg geld besparen".

Dr. Diku Mandavia, Senior Vice President en Chief Medical Officer van FUJIFILM Sonosite, Inc. kijkt uit naar innovaties die het partnerschap stimuleert.

"Dit samenwerkingsverband focust echt op insluiting van AI in draagbare echografie met als doel assistentie bij 2D-beeldinterpretatie en het type automatisering te bieden waarmee we de toegankelijkheid tot deze cruciale technologie kunnen verbeteren, terwijl het grote diagnostische waarde blijft hebben."

In een artikel dat de POCUS Certification Academy in mei 2019 plaatste, gaf Dr. Victor Rao zijn visie op de fusie van AI met POCUS die de door Dr. Mandavia genoemde ontwikkelingen betroffen. Dr. Rao bespreekt eerst ervaring en training. Om POCUS-expert te kunnen worden, moet je een 'oefening baart kunst' mentaliteit hebben, legt dr. Rao uit:

Echografie is een praktische modaliteit. Je moet dus regelmatig scannen om efficiënter te worden in het scannen van patiënten, en je moet moeilijke of uitdagende patiënten scannen van wie de anatomie door de verschijningsvorm of misvorming van hun lichaam niet zo eenvoudig te visualiseren is met echografie.”

En hier speelt AI-technologie een rol. AI steunt nieuwere POCUS-gebruikers door ze stapsgewijs naar de juiste soort afbeeldingen te brengen. Studenten kunnen gebruikmaken van AI-functies om sneller levensbedreigende aandoeningen te herkennen, de sonde goed uit te lijnen en de volgende stappen in patiëntenzorg te verkrijgen. Volgens dr. Rao ontsteekt deze hulp een groter enthousiasme in POCUS-gebruikers om meer te willen leren. Dankzij AI-technologie kan de analyse van de POCUS-gebruiker ook veel efficiënter worden door snel duizenden scans uit eerdere patiëntendossiers te vergelijken. Dr. Rao beschrijft deze innovatie als volgt:

“Je hoeft niet echt heel veel ervaring te hebben om te kunnen vertellen wat de uitstootfractie van het hart van een patiënt is. De AI-component kan afbeeldingen en videolussen van patiënten vergelijken met duizenden of zelfs honderdduizenden gegevens van andere patiënten om te helpen een advies op te stellen."

Ook wijst dr. Rao echografie-optimalisatie als gebied aan waarin AI een belangrijke rol kan spelen. AI-technologie kan zorgen dat het helderheids- of intensiteitsniveau van het beeld correct is, het kan de dieptecontrole aanpassen of de gebruiker vragen om de diepte te corrigeren. Optimale afbeeldingen zijn essentieel om de juiste diagnose te kunnen stellen en geen cruciale informatie over het hoofd te zien.

Maar zelfs met al deze machinegestuurde verbeteringen zal het samengaan van AI met POCUS de behoefte aan medische professionals niet elimineren. Sommige aandoeningen zijn bijvoorbeeld atypisch, dan kunnen er onvoldoende gegevens voor AI zijn om een zeldzame aandoening te identificeren. Er zullen altijd artsen met kennis van anatomie, pathologie en fysiologie nodig zijn om POCUS-procedures uit te voeren, en AI vertrouwt op menselijke echografiegebruikers om de gebruikte gegevens te genereren. En natuurlijk kan AI nooit het menselijke contact vervangen dat alle patiënten nodig hebben. Patiënten zullen altijd hun zorgverleners willen kunnen vertrouwen en op medeleven en begrip van ze kunnen rekenen.

Artsen moeten ernaar streven AI-technologie te gebruiken om hun patiënten de best mogelijke zorg te bieden. "Een nog grotere integratie van echografie mogelijk maken in ons zorgsysteem vereist slimmere apparaten", zegt Keith Dreyer, Chief Data Science Officer bij Partners HealthCare. "In noodsituaties wordt door de efficiëntie en kosteneffectiviteit de voorkeur aan draagbare echografie gegeven boven andere beeldvormingsmodaliteiten."

Share